Kringwerking / Eerstelijnszones

De Vlaamse overheid wil evolueren naar een effectieve en kwalitatieve eerste lijn waar de burger centraal staat en die toegankelijk is voor iedereen. Daarom werden de eerstelijnszones (ELZ) opgericht, 59 in Vlaanderen en 1 in Brussel.

 

Kringwerking is een netwerk- en gemeenschapsvorm van monodisciplinair samenwerken die helpt om collega’s te leren kennen van dezelfde beroepsgroep binnen éénzelfde eerstelijnszone.

 

Deze groep deelt kennis, streeft hetzelfde doel na en behartigt de belangen van de beroepsgroep.

 

Zij zijn ook het aanspreekpunt voor andere disciplines en partners binnen dezelfde eerstelijnszone.

Laatste nieuws

Wil jij weten welke jouw eerstelijnszone is?

Zoek op postcode, gemeente of stad of naam zone.

Wat is de eerste lijn?

De eerstelijnszorg is basiszorg (zowel medisch als ondersteunend) toegankelijk voor iedereen zonder doorverwijzing. Een persoon met een zorg- en ondersteuningsnood, burger of patiënt kan dus onmiddellijk beroep doen op zorg- en hulpverleners van de eerste lijn. Deze eerstelijnsprofessionals staan het dichtst bij de burger en zijn daarmee het eerste aanspreekpunt binnen de gezondheidszorg.

In Vlaanderen zijn er vier verschillende lijnen binnen de gezondheidszorg:

  1. Eerste lijn is rechtstreeks toegankelijke lokale zorg, zoals een huisarts, thuisverpleging, maatschappelijke werker, podoloog, …
  2. Tweede lijn is gespecialiseerde zorg na doorverwijzing van huisarts, zoals een dermatoloog, cardioloog, …
  3. Derde lijn is gespecialiseerde zorg in het ziekenhuis of centra, zoals revalidatie, gespecialiseerde ingrepen, …
  4. De nulde lijn is laagdrempelige zorg, zoals mantelzorg, crisiscentra, de zelfmoordlijn, …

 

Wat is een eerstelijnszone?

Een eerstelijnszone is een netwerk van eerstelijnsaanbieders in een geografisch afgebakend gebied. Zij wisselen kennis en informatie met elkaar uit en stemmen de werking op elkaar af. Zij kijken ook naar de lokale zorg- en welzijnsnoden om de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren.


Een eerstelijnszone voldoet aan volgende criteria:

  • Een geografisch afgebakend gebied bestaande uit één of meerdere steden of gemeentes.
  • Aangestuurd door een zorgraad
  • Een netwerk van eerstelijnsaanbieders (bv. huisartsen, maatschappelijk werker, psycholoog, podologen, …)
  • Omvat meestal ongeveer 75.000 tot 125.000 inwoners

Ben je al geregistreerd op de Sociale Kaart?

De Sociale Kaart biedt zowel burgers als hulpverleners inzicht in het zorgaanbod binnen Vlaanderen en Brussel. Lokale overheden krijgen hiermee een duidelijk overzicht van de welzijns- en zorgdiensten op hun grondgebied.

Het Departement Zorg van de Vlaamse overheid kreeg van de Vlaamse Regering de opdracht om de Sociale Kaart in werking te stellen. Om ervoor te zorgen dat de Brusselse gegevens steeds up-to-date blijven en aansluiten bij de Vlaamse informatie, subsidieert de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) het Kenniscentrum WWZ. Lees meer...

Waarom deelnemen aan kringwerking?

Kringwerking is een dynamische samenwerkingsvorm die lokale podologen de gelegenheid biedt om elkaar te ontmoeten, ideeën uit te wisselen en effectief samen te werken. Door deel te nemen aan de kringwerking krijgen we de mogelijkheid om niet alleen efficiënt door te verwijzen en intervisiemomenten te organiseren, maar ook om waardevolle informatie over bijscholingen en nieuwtjes te delen. Kortom, het is een platform dat onze onderlinge samenwerking versterkt en onze zichtbaarheid binnen de Eerstelijnszone vergroot.

Word lid van jouw lokale kringwerking podologie

Binnenkort :
Overzicht bestaande Kringen

Binnenkort :
Evenementen

Binnenkort :
Opleidingen

E-mail handtekening

Ben je reeds lid van jouw lokale Podologie kring? Voeg dan onderstaande banner toe aan je e-mailhandtekening.